Girl holding phone

Vad är egentligen en PWA?

Den senaste tiden har det pratats allt mer om PWA och att det är ett pålitligt och smidigt alternativ till vanliga mobilappar. Du kanske till och med har snappat upp att det kan underlätta för både företag och användare. Men vad är egentligen en PWA?

PWA, eller Progressive Web App, är om vi förenklar det egentligen en responsiv webbplats som ser ut och beter sig som en app. Med det menar vi att gränssnittet ser appliknande ut, vi får tillgång till typiska appfunktioner som till exempel pushnotiser och kamera, och prestandan är precis lika bra - fast det är din “vanliga” webbplats. Det ger dina användare en snabb, smidig och sömlös upplevelse av din digitala tjänst utan att de behöver ladda ner en app från en app-butik.

Tekniken bakom en PWA

För att utveckla en PWA använder vi oss av teknik som finns i moderna webbläsare. Idag har flera webbläsare möjlighet att till exempel ta reda på användarens position, skicka pushnotiser och visa anpassat innehåll när besökaren inte har internetuppkoppling. Tack vare att PWA:n nås via webbläsaren blir appen plattformsoberoende, och kan därmed användas på telefon, dator och surfplatta oavsett operativsystem. Så även om begreppet “app” i PWA kanske får dig att främst tänka på mobila användare så innebär en PWA faktiskt möjlighet att förbättra upplevelsen av en responsiv digital tjänst i alla olika plattformar.

Användaren kan lägga till webbplatsen på sin hemskärm eller sitt skrivbord, precis som hen gör med en vanlig app. När den laddas ned till enheten kan vi välja vilket innehåll som vi vill lagra lokalt i en cache för att ge användaren möjlighet att surfa på din webbplats offline. Vi ger alltså användaren en bra upplevelse oberoende av hur bra uppkoppling hen har för stunden.

Fördelar med PWA

1. Det kostar mindre att utveckla
Eftersom en PWA bygger på tekniken i webbläsaren så är den helt plattformsoberoende. Därför behöver du inte utveckla och anpassa appen efter flera olika plattformar och operativsystem - vanligtvis både IOS och Android. Med en PWA kan du erbjuda dina användare sådan funktionalitet och känsla som en native app kan ge, fast genom en webbläsare.

2. Mindre underhåll när du bara har en lösning

Med en PWA behöver du inte ha support för och uppdatera flera olika applösningar, eftersom en PWA är en och samma lösning i alla plattformar. Det gör att uppdateringar och hantering av innehåll blir enklare, mer effektivt och faktiskt billigare!

3. Gratis publicering och snabbare uppdateringar

Med en PWA behöver du inte gå vägen via App store och Google play, varken när du släpper appen eller för att uppdatera den. Att inte behöva gå igenom app-butikernas procedurer vid publicering och nya releaser sparar både tid och pengar, och dina användare kan snabbare ta del av nya bra funktioner du (eller vi) utvecklar.

4. Ger dig kompletta SEO-möjligheter

En PWA är egentligen en HTML-sida, men som kan vara utformad och ha samma funktioner och samma känsla som en app. Eftersom den är en vanlig webbplats så indexerar Google och andra sökmotorer den precis som alla andra webbplatser. Det ger dig därför möjlighet att SEO-optimera din app, och dina användare kan googla sig fram till allt innehåll som du har i din PWA - något som inte fungerar för vanliga appar.

5. Funkar alltid, till och med offline

När man utvecklar en PWA så kan man välja att visst innehåll ska sparas lokalt på användarens enhet. Du kan alltså välja vilka delar av er digitala lösning som du vill ska finnas tillgängligt offline för dina användare. Det kan vara sidor som du vet är extra viktiga för användarna, eller till och med hela köpflödet. Om användarna är, eller blir, utan uppkoppling fungerar er PWA ändå, precis som många vanliga appar.

6. Du kan pusha det som är intressant för användaren

En PWA ger dig möjlighet att skicka pushnotiser som underlättar för dig att ha en snabb och värdefull kommunikation med dina användare.

girl holding phone at cafe

Hur förbättrar det användarupplevelsen?

Hastighet - upplevelsen blir både snabbare och bättre för användaren.

Prestanda - med innehåll som sparas lokalt ger det en smooth användarupplevelse oavsett internetuppkoppling.

Sömlöst - användaren kan använda din tjänst sömlöst utan att behöva hoppa från webbplats till app-butik för att ladda ner en separat app.

Snabb respons - appen svarar snabbt på scroll och navigation. Eftersom en PWA inte behöver laddas in på samma sätt som en vanlig webbplats ger det en direkt och smidig känsla när användaren interagerar med ditt innehåll.

App-funktionalitet - du kan låta användaren använda samma funktioner som i en vanlig app, till exempel kameran eller information via push-notiser.

Så, hur börjar du utveckla en PWA?

Arbetet med att utveckla en PWA beror lite på var du står i utvecklingen av din produkt eller tjänst, om du bygger helt nytt eller om du vill ta ett nytt grepp om en lösning som du redan har. För dig som bygger nytt handlar det om ta fram en strategi som fokuserar på vad PWA kan göra för dig och dina användare, och hur du vill använda dig av det.

För dig som är ute efter att jobba vidare med en existerande lösning är det bra att implementera PWA-funktionaliteten steg för steg. Här handlar det om att se var du kan skapa störst nytta för dina användare och din affär, och börja med att utveckla stöd för det.

Låter det som en bra väg att gå, eller vill du höra mer?
Hör av dig!

Lina Johnsson | Projektledare och strateg

Lina@delorean.se