Tillgänglighetsgranskning av kod – Säkerställ att din kod följer WCAG-standard

Vill du veta hur tillgänglig koden på din webbplats eller app är? Vår kodspecifika tillgänglighetsgranskning granskar om din digitala lösning uppfyller de senaste tillgänglighetskraven enligt WCAG.


Sammanfattning

Vår kodspecifika tillgänglighetsgranskning säkerställer att din webbplats kod uppfyller de senaste tillgänglighetskraven enligt WCAG 2.2. Kontakta Delorean på sanna@delorean.se eller +46 8 440 09 60 så berättar vi mer.


Vad vi granskar i koden

I vår tillgänglighetsgranskning går vi igenom den semantiska strukturen i HTML-koden, där vi ser till att rubriker, listor, formulär och länkar är korrekt kodade för att underlätta för både skärmläsare och sökmotorer. Semantisk HTML är avgörande för att skapa en lättnavigerad webbplats för alla användare.

Vi granskar även ARIA-attribut för att säkerställa att de används rätt. ARIA kan förbättra tillgängligheten för hjälpmedelsanvändare, men om de används felaktigt kan det skapa problem, så vi ser till att de implementeras korrekt.

Interaktiva element som knappar, formulär och länkar granskas för att säkerställa att de är korrekt märkta och lätta att navigera med tangentbord. Vi ser också till att felmeddelanden och bekräftelser är tydliga och åtkomliga för alla användare.

Automatiserade och manuella tester

I vår tillgänglighetsgranskning kombinerar vi automatiserade och manuella tester för att säkerställa att inga problem förbises. Automatiserade verktyg används för att snabbt identifiera vanliga tillgänglighetsbrister, som felaktiga ARIA-attribut och saknade alt-texter. Därefter genomför vi manuella tester, där vi noggrant granskar specifika användarflöden, tangentbordsnavigering och hur webbplatsen fungerar med skärmläsare. Genom att kombinera dessa metoder får vi en mer komplett bild av tillgängligheten.

Vanliga fel vi hittar i koden

  • Saknade eller felaktiga alt-texter: Bilder utan korrekt alt-text gör det svårt för användare med skärmläsare att förstå innehållet.
  • Otydliga eller omärkta formulärfält: Om fält inte har tydliga etiketter (labels) kan användare ha svårt att veta vad de ska fylla i, särskilt de som använder skärmläsare.
  • Brister i tangentbordsnavigering: Element som inte kan nås eller aktiveras med tangentbordet kan utestänga användare som inte kan använda mus.
  • Felaktig användning av ARIA-attribut: ARIA är kraftfullt men komplicerat, och felaktig användning kan göra en sida mer förvirrande för användare med hjälpmedel.
  • Brist på fokusindikation: När användare navigerar med tangentbordet kan det vara otydligt vilket element som är i fokus om det saknas en visuell markör, som en ram eller färgändring.
  • Dynamiskt innehåll utan tillräcklig uppdatering för skärmläsare: Exempelvis modaler eller dialogrutor som öppnas utan att skärmläsare får information om förändringen på sidan.

Ser du vilken kod som är mer tillgänglig? Tillgänglig kod handlar till stor del att anpassa den så att skärmläsare förstår strukturen och funktionaliteten – tillgänglig kod påverkar sällan den visuella utformningen.

Rapport och rekommendation om åtgärder

När analysen är klar sammanställer vi den i en lättbegriplig rapport. Där kan du tydligt se vilka riktlinjer som eventuellt inte är uppfyllda i din kod. Vi kommer också med förslag på hur bristerna kan åtgärdas.


Vi hjälper dig!

Om du vill veta hur tillgänglig koden på din webbplats eller app är, så finns vi här för dig. Delorean har lång erfarenhet av hjälpa verksamheter och organisationer att förbättra sin digitala tillgänglighet.

Kontakta Delorean på sanna@delorean.se eller +46 8 440 09 60 så berättar vi mer.

Vi erbjuder även

  • Heltäckande tillgänglighetsanalys – inkluderar både Kod, Design, Redaktionellt Innehåll och UX. Som täcker alla krav i Webbdirektivet.
  • Inkluderande design – Vi hjälper dig att skapa digitala lösningar som är tillgängliga för alla och tar hänsyn till olika användares behov och förutsättningar.


Vill du veta mer om tillgänglighet?

Undrar ni hur tillgänglig din webbplats är eller vill ha någon att bolla med kring tillgänglighetskrav eller annan digital tillgänglighet?
Vi har lång erfarenhet av det mesta.

Både små och stora frågor är välkomna, hoppas vi hörs!
Du kan också maila på info@delorean.se eller ringa +46 8 440 09 60